sitemap Дабар лички

 

Дабар Крајишке пјесме | Личка кухињаОбичаји | Личка прелаКњига гостију | Пошта

 

Личка кухиња - рецепти
Личко поднебље

Лика је смјештена у планинском оквиру Велебита , Велике и Мале Капеле и Пљешевице. Климатско-географске карактеристике личког поднебља одредиле су личку кухињу па се тако у Лици једе масна храна јер су зиме хладне и дуге и треба се добро припремити.

Богати лички сто се не може замислити без кромпира, киселог купуса, сушеног свињског меса и јањећег меса. Стара личка традиција је да се у овоме крају за зиму спрема месо сушено на диму које се једе као предјело, као главно јело и у свако доба дана, а то су лички пршут, сланина, кобасице, жмаре, џеладија.... Личани се баве и сточарством тако да је лички сто богат и разним млијечним специјалитетима као што су лички сир шкрипавац, личка баса, кисело млијеко , путар....

Вриједним Личанкама није тешко замјесити и домаћи крув и испећи пуну здјелу уштипака! Са задовољством вам представљамо неколико личких специјалитета који се у Лици спремају од давнина. Многи од нас их се сјећају са носталгијом а наша жеља је да их сачувамо од заборава на нашу радост и на радост будућих генерација!

 

Полице и сланина

20-ак кромпира
со
сланина

Опери добро кромпире, не гулити, прережи по дужини на половице, посоли и протрљај једну од другу и стави у загријану рерну да се пеку , око сат времена.
Готове су кад горња кора порумени. Једу се топле са сувом сланином, басом сиром шкривацном , капулом , чешњаком , ко шта воли !

 

Домаћи крув

1 кг брашна
пола лире воде
2-3 грама квасца
2-3 грама шећера
кашика уља
2 грама соли

Квасац отопи у млакој води, додај мало брашна, измјешај и остави на топлом мјесту да се дигне. У другој посуди припреми брашно, воду, со, шећер, уље, затим додај квасац и умијеси тијесто.

Нека на топлом мјесто стоји 40-ак минута да нарасте, поново мало промјешај, стави у тепсију у којој ће се пећи, остави још мало да се дигне. Пеци на температури 180 ступњева око сат времена!

 

Сарма

2 главице киселог купуса
1 кг мљевеног меса (пола говедина-пола свињетина)
1 кг сувог меса - најбоље ребара
300 грама меснате сланине
1/2 шоље пиринча
2 главице капуле
3-4 чешња бијелог лука
2 шангарепе
1 јаје
алева паприка
со, бибер

Загри двије кашике масти и пржи лук док , додај изрибану шангарепу. Кад лук порумени додај месо. Испржи месо на пола , соли, бибера, алеве паприке, вегете, додај по укусу. На крају додај сјецкану сланину. Све добро промјешај и склони са
ватре. Додај пиринач и још једном промјешај. Листове опери и исјеци им коријен.
На сваки лист стави толико надјева колико одговара величини листа да можеш лијепо увити сарму да се код кувања не одмота. На дну лонда стави исјечени
купус, затим слажи редове сарме једну уз другу. На задњи ред сарме посложи сува ребра , Све то прекриј листовима купуса. Налиј водом да буде прекривен
задњи ред и кувај на лаганој ватри око 2 сата.

 

Купус и суво месо

2 кг киселог купуса
1 кг сувог меса
1 комад суве сланине

У лонац који сте припремили за кување купуса и меса слажите ред купуса, ред меса а на крају ставите сланину. Налијте са мало воде , поклопите и кувајте око 2 сата. У другом лонцу скувајте кромпир, оциједите и једите уз купус и месо!

 

ДИНСТАНИ КУПУС

-рибани кисели купус
-сува сланина или пршут исјеченo на коцкице
-жмаре
-вода за подлијевање
-маст
-палента

На загријану маст стави купус, долиј воде и динстај на умјереној
ватри. Додај шаку жмара , сланину или пршут. Кад купус омекша
јело је готово! Скувај паленту и једи са динстаним купусом!

 

Гра и купус

300 грама гра
1 кг рибаног киселог купуса
1 главица капуле
чешљак
парче сланине
1 кашика црвене паприке
со, бибер
сува ребра или кобасице

Гра намочит у воду дан раније, извади га из те воде , налиј другу воду и стави да се кува. Насјецкај капулу и испржи је на масти, кад мало пожути додај црвену паприку и на то сипај кисели купус. Промјешај и долиј једну чашу воде,ловоров лист. Нека се купус полако динста. Ситно исјеци чешњак и сланину и додај у купус.
Када је гра скоро куван додај га купусу и све добро промјешај. Додај још сувог меса или кобасица и све заједно кувај на лаганој ватри око сат времена!

 

 

Уштипци

4-5 јаја
нешто мање од литре варенике
квасац
кашикица соли
кашикица шећера
брашна по потреби
маст за пржење

Размути квасац са топлом вареником, пусти да се дигне. У остатак топле
варенике додај со и шећер, а затим и припремљен квасац. Постепено додавај брашно и добро измјешај . остави да се дигне, загриј маст и кашиком умоченом у загријану маст узимај тијесто и стављај да се пече. Пеци на умјереној ватри.
Печене уштипке поспи са шећером!

 

 

Палента

500 грама кукурузног брашна
2 литре воде
со
50 грама путера

Воду посоли, додај путер и стави да прокува.Постепено додавај кукурузно брашно уз непрестано мијешање.Паленту сушити тако на лаганој ватри уз повремено мијешање око пола сата. Паленту једите са млијеком, киселим млијеком, басом, киселим купусом... !

 

   
   
   
   
   
   
   
© copyright dabar-licki.com 2006 all rights reserved