sitemap Дабар лички

 

Дабар Крајишке пјесме | Личка кухињаОбичаји | Личка прелаКњига гостију | Пошта

 

Обичаји и традиција
Највеће богатство једног народа је његова културна баштина!

Отргнимо од заборава све што се може и што је народ Лике вјековима преносио са кољена на кољено.

У многим нашим срцима који смо далеко од личког камењара жеља је да се етнографско богатство личког поднебља сачува и остане заувијек записано и сачувано.

Није то носталгија за прохујалим временом, већ је то неминовност, потреба и поштовање традиције и културе Личана, а коју остављамо у аманет генерацијама које долазе.

Личка кућа

Личка традиционална кућа је у основи правоугаоног облика, дужина и ширина се односе 1:2. Подјељена је на само двије просторије. Прва просторија, у коју се улази је уједно и главна просторија у којој се проводи највећи дио дана.

То је истовремено и кухиња и трпезарија и ложионица. Ту се кувало, јело, прелило, договарало. Кад се врата одшкрину и кад се уђе, прво што се примјети то је под од добро утабане земље који се редовно мете метлом од четинарског грања или биљке "умјет". Право напред је ниски округли четвероножни сто са сточићима троножцима око њега. Са лијеве стране је обично дрвена вјешалица на коју се качи одјећа по уласку са врата. С друге стране врата је каца у којој се чува кисели купус.

Напред је огњиште које се никад не гаси. Над ватриштем постављена је котленка на којој висе вериге на које се стално вјеша котао, који је стално био заузет кувањем варенике, паленте и крумпира. А ако није онда се у њему откувавао веш. Негдје по страни се налази и стелажа за кухињско посуђе (паделе, лонци, пладњеви, жлице , ножеви, шеварке ...итд.). Нијесу то биле као данас уређене стелаже. Више су то необрађене даске или чак окорци од трупаца.

Други дио куће је спаваћа соба која је доста већа од предње куварије, јер служи у зимско вријеме као спаваћа соба за сву чељад која је била бројна. У њој су само два кревета и једна подужа клупа. Један кревет за најстарије укућане, домаћина и домаћицу а други за жену родиљу или болесно чељаде. Сва остала чељад спава на широком земљаном поду прекривеном бујади а имућнији домаћини су простирали сламом. Ако би неко од укућана био болестан, или на самрти пребацили би га у прву просторију да лежи крај огњишта.

Овај тип личке куће по неком стандарду имао је мале прозоре на јужној и западној страни а били су јако мали 40x60 цм. Док није било стакла на прозорима су се налазила осушена козија цријева која су прозирна.
Ове куће су код имућнијих људи имале и предњи дио с подрумом у који се у зимско вријеме спремала стока, краве за телење, овце за јагњење а тако и козе. Поред овога у тај подрумић домаћин би спремао неку количину хране која не смије да смрзне, док се главни дио налазио у вањским траповима.

 

 

   
   
   
   
   
   
© copyright dabar-licki.com 2006 all rights reserved